Dierenarts Laarne - Barbara Van Vossel
 
Dierenarts Laarne Barbara Van Vossel
 

Vaccinatie

Ontworming

Vruchtbaarheids-
begeleiding Merries

Castratie hengsten

Spoed


 

Vruchtbaarheidsbegeleiding Merries


Merries die worden aangeboden voor vruchtbaarheidsbegeleiding worden rectaal opgevoeld en gescand. Hierbij wordt het optimale tijdstip van inseminatie bepaald. Een merrie is tijdens het dekseizoen in de zomer ongeveer om de 3 weken hengstig, en heeft aan het einde van de hengstigheid een eisprong.

Wanneer de eisprong nadert, wordt de baarmoeder slapper. De follikel met daarin de eicel wordt groter en zachter. Met behulp van echografie kan de grootte van de follikel worden gemeten. Ook kan in de baarmoeder een soort karrewiel-structuur worden waargenomen, deze ontstaat doordat plooien in de baarmoeder opzwellen. Op basis van deze veranderingen wordt het optimale tijdstip van inseminatie vastgesteld.

Met de scanner kunnen ook afwijkingen worden vastgesteld, zoals ontstekingsvocht in de baarmoeder, of het ovuleren van twee follikels (kans op tweelingdracht).

Dierenarts Laarne Barbara Vruchtbaarheidsbeleiding Merries

Dierenarts Laarne Barbara Vruchtbaarheidsbeleiding Merries 

Wanneer het paard geïnsemineerd is, wordt 48 uur later bekeken of de follikel weg is. Indien dat niet het geval is, zal het paard opnieuw geïnsemineerd moeten worden. Meestal vindt rond dag 18 een drachtcontrole plaats. Wanneer er twee follikels waren en er dus kans is dat de merrie drachtig is van een tweeling wordt de echo op de zestiende dag gemaakt. Op dit moment is het nog mogelijk om één van beide vruchtblazen weg te nijpen, en zo een tweelingdracht te voorkomen.

Als het paard drachtig is gescand, wordt geadviseerd om op zes weken na inseminatie opnieuw een echo te laten maken. Mocht het paard na de eerste cyclus niet drachtig zijn, dan wordt het dier in de volgende cyclus opnieuw geïnsemineerd.

 
 
Dierenarts Laarne Barbara Van Vossel

Barbara Van Vossel
0495 21 02 89

Molenstraat 19a
9270 Laarne