Dierenarts Laarne - Barbara Van Vossel
 
Dierenarts Laarne Barbara Van Vossel
 

Vaccinatie

Ontworming

Vruchtbaarheids-
begeleiding Merries

Castratie hengsten

Spoed


 

Ontworming


Vrijwel alle paarden hebben wormen en wormlarven in hun lichaam. Wanneer er een beperkt aantal wormen in het lichaam verblijven, levert dit geen gezondheidsproblemen op. Worden deze wormen onvoldoende bestreden dan wordt het paard besmet met een te groot aantal wormen. Door een wormbesmetting kunnen paarden last krijgen van koliek en diarree maar het kan ook resulteren in conditieverlies en dus verminderd presteren.

De preventie en bestrijding van wormen heeft drie doelen, namelijk :

• Het voorkomen van lichamelijke problemen bij het paard als gevolg van een wormbesmetting.

• Het voorkomen van het besmet worden van het weiland of paddock met wormeieren/larven.

• Het voorkomen van resistentie tegen ontwormingsmiddelen


Basisschema ontwormen Veulens


Merrie en veulen dienen 6-10 dagen na de geboorte te worden ontwormd, bij voorkeur met ivermectine. Let hierbij op de dosering.

Let op : veulens jonger dan 4 maanden mogen absoluut niet ontwormd worden met moxidectine! Ontworm merrie en veulen samen elke 6-8 weken met ivermectine totdat het veulen gespeend wordt. Spoelwormen kunnen problemen opleveren bij veulens. Met behulp van een mestonderzoek kan nagegaan worden het veulen last heeft van spoelwormen. In geval van spoelwormproblemen is het raadzaam te ontwormen met pyrantel.

Vanwege de vele verschillende mogelijkheden is het geven van een basisadvies na het spenen moeilijk, maar in alle gevallen geldt : ontworm alle paarden in een groep tegelijkertijd. Nieuwe paarden eerst ontwormen en 48 uur apart houden voordat ze in de groep gezet worden. Eventueel kan voor het ontwormen mest verzameld worden om na te gaan of en in welke mate het nieuwe paard besmet is met wormen.

 
 
Dierenarts Laarne Barbara Van Vossel

Barbara Van Vossel
0495 21 02 89

Molenstraat 19a
9270 Laarne