Dierenarts Laarne - Barbara Van Vossel
 
Dierenarts Laarne Barbara Van Vossel
 

Vaccinatie

Ontworming

Vruchtbaarheids-
begeleiding Merries

Castratie hengsten

Spoed


 

Castratie Hengsten


Slechts een klein gedeelte van de hengsten die geboren worden krijgt de kans zich te bewijzen in de fokkerij als dekhengst. Het overgrote deel zal gebruikt worden in de sport of voor recreatieve doeleinden, en hierbij is het voortdurend uiten van hengsten-gedrag vaak lastig. Dit gedrag wordt veroorzaakt door het mannelijk geslachtshormoon testosteron, dat gemaakt wordt in de testikels (de zaadballen).

Het doel van de castratie is daarom niet zozeer het uitschakelen van de zaadproductie, maar vooral het uitschakelen van de productie van testosteron. Dit betekent dus dat beide testikels volledig verwijderd worden.

 

Castratie Hengsten Dierenarts Laarne

 

Wanneer Castreren?


Het meest geschikte moment om een hengst te castreren wordt door meerdere factoren bepaald: Soms is de verwachtingswaarde van de hengst op grond van zijn bloedlijn, exterieur en eigen prestatie zodanig, dat de eigenaar eerst wil afwachten of het dier goedgekeurd wordt als dekhengst. Door het dier langer hengst te laten, kunnen sommige exterieur-kenmerken zich beter ontwikkelen (zwaardere bespiering, meer hals). Wanneer dit een overweging dan wel een wens van de eigenaar is, zal het dier op latere leeftijd (b.v. 3-4 jaar) gecastreerd moeten worden.

Het voorjaar is de beste tijd voor een castratie : de weiden staan vol gras en er zijn nog weinig insecten. Dit betekent dat er voor het paard direct na de castratie een schone omgeving is, waar het dier kan herstellen van de ingreep.

Soms wordt een hengst op erg jonge leeftijd, b.v. als veulen van enkele maanden oud, gecastreerd. De operatie is dan weinig belastend en het veulen herstelt snel. Het dier groeit nadien echter minder goed uit (minder bespierd, minder hals) en zal wat "slungelig" blijven. In de praktijk komt het erop neer dat de meeste hengsten gecastreerd worden als ze 1–2 jaar oud zijn.

 
 
Dierenarts Laarne Barbara Van Vossel

Barbara Van Vossel
0495 21 02 89

Molenstraat 19a
9270 Laarne