Hondenziekte
Hondenziekte is een virale ziekte en veroorzaakt ontstekingen in de darmen en hersenvliesontsteking. Hondenziekte staat ook wel bekend als de ziekte van Carré en is zeer besmettelijk.
De eerste symptomen waaraan u de hondenziekte kunt herkennen zijn:
- apathie
- diarree
- hoesten
- loopneus
- niezen
- oogontsteking
De meeste van deze symptomen lijken wellicht vrij onschuldig omdat ze lijken op een griepvirus. Dat maakt het juist zo gevaarlijk. Hondenziekte is namelijk een van de gevaarlijkste ziekten voor honden. Na de eerste symptomen wordt de hond plotseling heel ziek. Zodra het virus het zenuwstelsel heeft aangetast, is het meestal te laat voor de hond. De helft van het aantal honden dat de hondenziekte krijgt, haalt het niet.
Preventie hondenziekte
Om te voorkomen dat je hond de hondenziekte krijgt, is het belangrijk om je hond in te enten.. Vooral voor jonge honden is het inenten tegen de hondenziekte erg belangrijk, maar ook oudere honden kunnen besmet raken.
Parvo
Parvo is een virale ziekte die vooral de spijsvertering van de hond aantast. Honden die besmet zijn met Parvo hebben een hele geringe kans om het te overleven. Een hond hoeft alleen maar te snuffelen aan de uitwerpselen van een besmette hond en de ziekte heeft zich al verspreid. Het Parvo virus zorgt vervolgens voor darmontstekingen wat de drie volgende symptomen tot gevolg heeft:
- braken (waarbij ook bloed in het braaksel te constateren valt);
- stinkende en bloederige diarree;
- hoge temperatuurswisselingen: koortsig of juist extreem koud als de hond stervende is, omdat het virus al vergevorderd is.
Een virus vermeerdert zich altijd in cellen, waarbij het virus de cellen vervolgens vernietigt. Het Parvo virus heeft een voorkeur voor cellen die aan het delen zijn. Dat is voornamelijk in het maagdarm-bereik van je hond, maar bij jonge honden delen de cellen van de hartspier zich ook nog. Daarom zorgt het Parvo virus er bij jonge honden voor dat zij fatale hartproblemen krijgen. Tevens is geconstateerd dat de rassen Dobermanns en Rottweilers gevoeliger zijn voor besmetting met Parvo.
Preventie Parvo
De moedermelk zorgt ervoor dat puppy’s afweerstoffen ontwikkelen tegen Parvo. Parvo wordt daarom tegenwoordig minder snel ontwikkeld. Inenten van de hond is daarnaast ook belangrijk om 100% zeker te zijn.
Leverziekte (Hepatitis Contagiosa Canis) Leverziekte is erg besmettelijk en wordt veroorzaakt via het CAV-1 virus. Dit virus verspreidt zich voornamelijk via de urine van honden die besmet zijn met de leverziekte. Leverziekte tast de lever van de hond aan. Vooral voor jonge honden is het een gevaarlijke ziekte. Bij een snel verloop van de ziekte kan de hond sterven zonder symptomen te vertonen. Bij een traag verloop van de ziekte is leverziekte te herkennen aan:
- diarree
- geelzucht
- koorts
- oogontsteking
- meer drinken en plassen
- verminderde eetlust
Deze symptomen zijn nogal vaag. Vooral de hoge koorts is een gevaarlijk aspect van leverziekte. Die hoge koorts kan ontstaan door de ontsteking van de lever, wat uiteindelijk tot de dood van de hond zal leiden.
Preventie Leverziekte
Door het inenten van je hond, kun je de leverziekte voorkomen. Het vaccin tegen de leverziekte zit in het cocktailvaccin.
Leptospirose
Leptospirose is een bacteriële infectie die wordt overgebracht door urine van besmette honden en knaagdieren. De lever en de nieren van de hond worden door deze ziekte aangetast. Het risico voor de hond om de Ziekte van Weil op te lopen is vooral hoog in gebieden met veel water. Stilstaand en vervuild water, zoals besmet water in plassen, vijvers of sloten zijn mogelijke besmettingshaarden. Als je hond van dit water drinkt of er in zwemt, zal hij besmet raken.
Symptomen:
- anorexia
- braken
- diarree
- hoge koorts
- uitdroging
Let vooral op als je ziet dat je hond donkergele urine produceert of slijmvliezen die geel verkleuren. Dit is een sterke indicatie voor Leptospirose. Leptospirose is ook besmettelijk voor mensen.
Preventie Leptospirose
Het inenten van je hond tegen de bacteriën die leptospirose veroorzaken, biedt in principe voldoende bescherming tegen een eventuele besmetting.
Kennelhoest
Kennelhoest dankt zijn naam aan de manier waarop de ziekte zich voornamelijk verspreidt: Vaak hebben honden een verminderde weerstand op plaatsen waar veel honden bij elkaar zijn (kennels) vanwege stress en het vele blaffen. Hierdoor zijn de honden vatbaarder voor kennelhoest. Kennelhoest wordt veroorzaakt door verschillende bacteriën en virussen. De belangrijkste virussen zijn het:
- para-influenza-virus
- canine adenovirus type 2
De belangrijkste bacterie is: Bordetella bronchiseptica
De ziekte is erg besmettelijk. Symptomen vooral tijdens de eerste dagen zijn:
- aanhoudende kriebelhoest, waarbij de hond ook braakbewegingen maakt. Hierbij geeft de hond vaak wit slijm op
- verminderde eetlust
- koorts
Preventie kennelhoest
De ziekte is te vergelijken met de menselijke griep. Inenten is dan belangrijk wanneer de hond in aanraking komt met andere honden. Denk daarbij aan het asiel of de hondenschool. Bij veel hondenpensions is het verplicht de hond in te enten tegen kennelhoest. Komt je hond niet of nauwelijks in aanraking met andere honden, dan is vaccinatie niet noodzakelijk.
Hondsdolheid ( Rabiës )
Hondsdolheid is een acute virale infectie. Hondsdolheid wordt via speeksel van een besmet dier (denk aan bijten) overgebracht. Hondsdolheid is gevaarlijk voor ieder zoogdier, dus ook voor mensen.
De ziekte tast het centrale zenuwstelsel aan. Als de bijtwond zich dichter bij de hersenen bevindt, zullen de symptomen ook eerder merkbaar zijn. Toch kan het wel maanden duren voordat de eerste symptomen zich voordoen bij je hond.
Symptomen hondsdolheid:
- Gedragsverandering (agressie): als vossen of knaagdieren bijvoorbeeld besmet zijn met hondsdolheid, bestaat het risico dat ze jou of je hond aanvallen, terwijl deze dieren bij normaal gedrag mensenschuw zijn.
- Verlammingen: Hierdoor is het stereotype beeld ontstaan van een schuimbekkende hond als kenmerk voor hondsdolheid. Dat is het gevolg van de spieren in de keel die verlamd zijn geraakt. Hierdoor kan het dier niet meer slikken.
- Hallucinaties.
- Watervrees.
Preventie hondsdolheid
Hondsdolheid is de laatste tijd in België zelden nog bij een hond aangetroffen. Toch is het belangrijk om de hond hiertegen in te enten omdat het een hele agressieve ziekte is. Inenten van je hond is verplicht als hij mee op reis gaat.
|