Dierenarts Laarne - Barbara Van Vossel
 
Dierenarts Laarne Barbara Van Vossel
 

Vaccinatie

Operatie

Ontworming

Tandverzorging

Echografie

Labo-onderzoek

Voeding

Kunstmatige Inseminatie
Honden

Op Vakantie

Spoed


 

Tandverzorging kleine huisdieren

Een goede verzorging van het gebit voorkomt heel wat problemen aan de tanden en het tandvlees zoals tandplaque, tandvleesontsteking en het loskomen van goede tanden.

Tandplaque is een zachte laag die bestaat uit bacteriën, calcium, fosfor, speeksel, voedselresten en water. Het is een nauwelijks zichtbaar laagje dat zich aan de tanden hecht.

Tandsteen is het gevolg van steeds ophopende tandplaque. Tandsteen is een harde en bruine laag op de tanden. Wanneer u dit niet laat behandelen kan dit leiden tot ontsteking en uiteindelijk tot het verlies van tanden en kiezen, wegens het terugtrekken van het tandvlees en parodontitis: dit is een aantasting van de tandkas ( het bot naar het kaakbeen waar de tand in zit)

Paradontitis Tandverzorging Dierenarts Laarne

Tandvleesontsteking of gingivitis is het gevolg van ophopende bacteriën langs de rand van het tandvlees. Hierbij is het tandvlees rood gezwollen en bloedt het gemakkelijk. Dit brengt ook een zeer onaangename geur met zich mee. Wanneer tandvleesontsteking niet wordt behandeld kan het onderliggende bot ook aangetast worden en dan spreekt men van parodontitis.

Preventie

 1. Poetsen
 2. Tanden poetsen is zeer efficiënt. Bij de hond is dat iets makkelijker dan bij de kat. Bij Om dit aan te leren doet u wat tandpasta (speciaal voor honden en katten) op u vinger en laat u uw dier wennen aan deze handeling. Daarna kan u kiezen voor een tandenborstel of vingertandenborstels. Let wel op gebruik altijd speciale tandpasta bv. Orozyme ® Bij de kat is het aangeraden om de mond te masseren.

  Tanden Poetsen Dierenarts Laarne

 3. Mondwater
 4. kan dagelijks in het drinkwater worden gedaan van de kat en de hond. Dit product haalt calcium uit het speeksel en wordt door de bacteriën opgenomen i.p.v. suiker en voorkomt zo de vorming van tandplak en een slechte adem. Bv vet aquadent ®

  Aquadent Mondwater DTandverzorging Dierenarts Laarne

 5. Enzymatische Kauwstrips of kauwtabletten 
 6. Deze bevorderen het natuurlijke kauwgedrag van de hond. Ze zorgen voor een mechanische en enzymatische reiniging en voorkomen zo het ontstaan van tandplaque.

 7. Aangepaste voeding 
 8. deze voeding is enkel verkrijgbaar bij de dierenarts. Deze voeding verschilt van een normale voeding doordat de vorm van de korrel groter is en anders van textuur daardoor kan u huisdier de korrel minder snel kapot bijten en op die manier dringt de tand diep in de brok en zo worden etensresten en tandplaque als het ware afgeschuurd. Deze voeding is zowel verkrijgbaar voor hond als kat. Bv royal canin dental ®
  http://www.vvd-dierenkliniek.be/images/stories/varia/dummy.gif

 9. Gebitsreiniging
 10. Met deze gebitsreiniging wordt de tandplaque onder narcose verwijderd. Dit gebeurt met een ultrasoon reinigingsapparaat dat een hoge frequentie trillingen veroorzaakt. De tanden worden schoon getrild. Loszittende tanden worden uit getrokken.

  Tandverzorging Dierenarts Laarne gebitsreiniging Dierenarts Laarne

 

 
 
Dierenarts Laarne Barbara Van Vossel

Barbara Van Vossel
0495 21 02 89

Molenstraat 19a
9270 Laarne